Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi, Havran’a çok yakışacak

Cumhuriyet’in ilanından sonra Havran’a gelen Atatürk’ün, Çanakkale Kahramanı Seyit Onbaşı ile görüştüğü Terzizade Konağı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmesinin ardından Havran Belediyesi ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilen özenli çalışmalar sonucunda maneviyatına uygun olarak Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi’ne dönüştürüldü.

2 ay önce Marmara Adası’nda atıl durumda olan tarihi Rum Kız Ortaokulu’nu, restorasyon çalışmalarını tamamlamasının ardından ‘Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’ne dönüştürerek açılışını yapan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Havran’da restore ettiği 200 yıllık tarihi Terzizade Konağı’nı restore edip, Havran Belediyesi ile iş birliği içerisinde müzeye dönüştürerek açılışını gerçekleştirdi. Dönemin en görkemli sivil mimari örneklerinden biri olmasının yanı sıra; Balıkesirliler için manevi yönden de çok kıymetli olan Terzizade Konağı, “Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi olarak faaliyete alındı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra çıktığı yurt gezisinde, Havran ziyareti sırasında konakladığı ve Çanakkale Kahramanı Seyit Onbaşı ile 2. kez buluştuğu yer olan Terzizade Konağı, Büyükşehir Belediyesi ile Havran Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışmaların sonuncunda maneviyatına yakışır bir müze oldu.

TÜM DETAYLAR DÜŞÜNÜLDÜ

2 kattan oluşan ‘Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi’nin girişinde; Atatürk ve konağın sahibi Saadettin Bey’in cam baskıları ziyaretçileri karşılıyor. Bu bölümde Atatürk’ün, 6 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir’e gelişinden Havran Terzizade Konağına gelişine kadar gerçekleştirdiği ziyaretlerden fotoğraflar yer alıyor. “Seyit Onbaşı Odası”, “Atatürk ve Seyit Onbaşı İlk Karşılaşma Odası”, “Atatürk’ün Halkı Selamladığı Oda” ve daha birçok bölümden oluşan müzede ayrıca Atatürk’ün, Seyit Onbaşı ile kahve içtiği bölüme balmumu heykelleri de yerleştirildi. Büyük bir hassasiyetle dönemin tarihi önemine vurgu yapılan Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi’nin hayat bulduğu Terzizade Konağı’nda; Atatürk ve Seyit Onbaşı’nın buluşmasının anlatılmasının yanı sıra; eski dönem konak yaşamından da izler bulunuyor.

“PAHA BİÇİLMEZ DEĞER DE BİR MÜZE”

Müzeler şehri olarak anılan Havran’ın 3. müzesi olarak ‘Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi’ni vatandaşların ziyaretine açtıklarını söyleyen Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy “İlçemize gelen misafirler; Kent Müzesi’ni, Çanakkale Savaşları ve Seyit Onbaşı Müzesi’ni ve bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi’ni gezebilirler. 200 yaşından büyük olduğu tespit edilen Terzizade Konağı, örneklerine sadece İstanbul Boğazı’nda bulunan yalılarda rastlayabiliyoruz. Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından olan konağın en önemli özelliği Atatürk ve Seyit Onbaşı’nın tarihi buluşmasına ev sahipliği yapmasıdır. İşte o tarihe geçen buluşmaya ev sahipliği yapan konak, paha biçilmez değerde bir müzeye dönüştürüldü. Bizlere güvenerek binanın 25 yıllığına irtifakını veren Özaydın Ailesi’ne, bizlere destek olan Mimar Sinan Fakültesi hocalarımıza, restorasyonu ve müzeye dönüştürülmesi için de Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

“MÜZEMİZ, HAVRAN’A ÇOK ŞEY KATACAK”

Çok emek harcanan, çok değerli 200 yıllık bir tarihi yapıya hayat vermenin ve müzeye dönüştürmenin onurunu yaşadıklarını ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Havran bence, Körfez’de tarihi yapılarıyla beraber Türkleri ve Anadolu yaşayışını en çok yansıtan bölgemiz. Burayı Koca Seyit gibi bir kahramanın isminin verildiği eserlerle dolduruyoruz. Türbesinin yanına müzeler yapıldı. Atatürk ile beraber yaptığı görüşmenin mizanseni yapıldı. Türk’ün gücünü, kahramanlığını ve bir devlet liderinin kahramanına sahip çıkmasının, arkasını aramasının simgesi olan çok önemli bir müze açtık. Devlet-millet ve kurucunun ülkesine hayatını feda edenlere nasıl sahip çıktığının anlatıldığı bir müze. Sırf, Koca Seyit’i görmek için buraya gelmesi, Atatürk’ün nasıl büyük bir lider olduğunun bir göstergesi. Biz, bu ruhu yaşatmak istiyoruz. Başta binayı bizlere teslim eden aileye çok teşekkür ediyoruz. Müzemiz, Havran’a çok şey katacak. Türk tarihinde çok önemli bir olayı burada yaşatarak gençlerimize anlatacağız. Kahramanlarımızı yâd ediyorum. Atatürk; büyük bir lider, onun göstergesi de burada. Tüm emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyor. Hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

“CUMHURİYET’İMİZİN 100. YILINDA

KAHRAMANLARIMIZI ANIYORUZ”

Bugünün kendisi için çok özel bir gün olduğunu ve Balıkesir’i kendi memleketi olarak gördüğünü dile getirerek sözlerine başlayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı “Seyit Onbaşı’nın hikâyesini anlatırken aslında ne kadar mütevazı bir kahraman olduğunu da anlıyoruz. Asıl kahramanlarımız onlar. Cumhuriyetimizin 100. yılında asıl anılması gereken kahramanlarımızı anıyoruz. Böyle bir müzenin açılışında sizlerle beraber olmak gerçekten onur verici. Seyit Onbaşı gibi nice kahramanlarımızı müzeler aracılığıyla çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm halkımıza anlatmak çok önemli. Havran kültür mirası olarak çok önemli bir ilçemiz. Balıkesir’de çok büyük bir uyum içinde hizmetler gerçekleştiriliyor. Havran, Bakanlığımızın çok önem verdiği özel bir ilçemiz. Çok özel bir mimariye sahip. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“GENÇLERİMİZ MÜZELER SAYESİNDE

ECDADINI TANIYACAK”

Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi’nin açılışında bulunmaktan gurur duyduğunu belirten AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok “İvrindi ve Havran’da birer kütüphane açtık. Şu anda açılışını yaptığımız bu müze en az kütüphaneler kadar önemli. Bizim gençlerimiz kütüphanelerde yetişerek bilimle donanacak, müzeler sayesinde de ecdadını tanıyacak. Ecdadını tanıdıkça da kendine güveni artacak. Açılışını yaptığımız Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzemiz, manen bizim için çok kıymetli. Tarihin akışını değiştiren kişi; Koca Seyit, bizim içimizden çıkmış Havran’ın yetiştirdiği bir kahraman. Artık yok edildi denildiği anda Türk Milleti, Atatürk ve silah arkadaşlarının etrafında toplandı. Kuvayı Milliye şehri Balıkesir’de ecdadımız ülkesini kurtarmak için cepheye koşmuş. Bizlere o günleri hatırlatan müzemizin açılışında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

“ÇOK YÖNLÜ BELEDİYECİLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN”

Gün boyunca çok anlamlı ve güzel açılışlar yaptıklarını dile getiren Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu “Hikâyesiyle hepimizi çok duygulandıran müzemizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Büyük milletler; tarihine ve geçmişine sahip çıkar, bizlerde emanetlerimize sahip çıkıyoruz. Belediyecilik sadece altyapı yapmakla olmaz, şehrin kültürüne, gençlerine, eğitimine dokunmakla olur. İşte, çok yönlü belediyeciliğin en güzel örneklerinden biri. Buraya gelen her genç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Çanakkale Kahramanımız Seyit Onbaşı’yı anacak. Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi açılışında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi açılış törenine, İvrindi ve Havran’da İlçe Halk Kütüphanelerinin de açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın yanı sıra; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran Kaymakamı Enver Özderin, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl müdürleri, AK Parti İl Başkan Vekili Vahdettin Çiftçi, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir