BALIKESİR Üniversitesi Veterinerlik Fakültesine gezi düzenleyen ana sınıfı öğrencileri, doldurulmuş hayvanları, kemiklerin yapısını heyecanla inceledi. İskeletleri dinozor sanan öğrenciler, dondurulmuş hayvanları görünce ise ‘Bunları siz mi öldürdünüz?’ dedi. Günün sonunda ise hayvanların sağlığı için çalıştığını öğrendikleri veterinerlik mesleğini severek üniversiteden ayrıldılar.
Balıkesir’in İvrindi ilçesinde eğitim gören ana sınıfı öğrencileri velileriyle birlikte, Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Veterinerlik Fakültesine gezi düzenledi. BAÜN Veteriner Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hakan Atalgın, hayvanlar hakkında genel bilgiler verirken, peynir, süt, yumurta gibi hayvansal besinlerin önemi hakkında bilgi verdi.
BUNLARI SİZ Mİ ÖLDÜRDÜNÜZ?
Çeşitli hayvanların iskeletlerini gören 3-6 yaş arası minik öğrenciler, şaşkınlık içinde ilk başta iskeletleri dinozor sandı. Fakültede gördükleri tedaviye yanıt vermeyerek ölen ve incelenmesi amacıyla doldurularak mumyalanan hayvanları gören minik öğrenciler üzülerek, Prof. D. Atalgın’a ‘Bunları siz mi öldürdünüz?’ diye sordu. Atalgın ise, veterinerlerin hasta ya da yaralı hayvanları iyileştirmek için çalıştıklarını, ölen hayvanlar üzerinde ise daha iyi tedavi yöntemleri geliştirmek ve eğitim amacıyla işlemden geçirdiklerini açıkladı.
KEMİKLERİ MERAKLA İNCELEDİLER
Yüzlerce çeşitli hayvan kemiğinin bulunduğu odayı da merakla inceleyen öğrenciler, veternerlik mesleğini ise çok sevdiklerini söyleyerek, daha fazla süt ürünü ve yumurta tüketecekleri sözünü verdi. Okul öncesi öğretmeni Eda Karakuş, öncelikli amaçlarının süt ve tavuk ürünlerini çok fazla tüketmek istemeyen 3-6 yaş grubundaki öğrencilere bu besinleri sevdirmek olduğunu söyledi. Karakuş, “Hayvanları daha yakından görsünler, faydalarını daha iyi şekilde öğrensinler diye geldik ve okulda öğrendiğimiz bilgileri burada pekiştirmiş olduk. Öğrencilerimiz birçok hayvanın kafatasını, iskeletlerini inceledi. Hayvanların bize kattığı şeyleri konuştuk. Hem çok eğlendiler, bir yandan da şaşırdılar. Çocukların da kolay kolay unutmayacağı bir gün oldu” dedi.
Okul öncesi öğretmeni Hatice Mercan ise “Çocuklarımızın yaparak, yaşayarak öğrenmelerini desteklemek için buraya geldik. Eğitim de, kalıcı öğrenmeler için katılım önemli. Bunun için de güzel bir gezi oldu” diye konuştu.
SÜREKLİ EĞİTİM
Verilen eğitim sonrasında minik öğrencilerin veterinerliğe ilgi duymaya başladıklarını belirten Prof. Dr. Şükrü Hakan Atalgın “Öğrenciler kemikleri görünce, önce dinozor diyorlar. Hayallerindeki hayvanları söylüyorlar ve sonrasında da öğreniyorlar. Doldurulmuş hayvanları gördüklerinde de ‘Siz mi öldürdünüz?’ diye sorular akıllarına geliyor. Bizde öncelikli görevimizin hayvanları iyileştirmek olduğunu, doğal koşullarla ölen hayvanları bu şekilde bozulmadan sakladığımızı anlatıyoruz. Burada zaten hayvan hastanemiz var. Orayı da gezdiriyoruz. Hayvanların tedavi olduğunu da görüyorlar.
O zaman daha da rahatlıyorlar. Yaptığımız işi güzelce anlatınca, çocuklar da veterinerliğe karşı ilgi duymaya başlıyor. Biz sürekli eğitim diyoruz. Türkiye’de eğitim seviyesi lisans mezunları olarak yüzde 20 seviyesinde. Son zamanlarda artış var, daha da arttırmamız lazım. Buraya gelen öğrenciler önlüklü bir profesör görünce hevesleniyorlar. İlla ki bir veteriner fakültesi yada sağlık bilimleri değil ama en azından ‘Ben de üniversiteye gideceğim. Ben de eğitim alacağım. Belki ben de profesör olacağım’ diye hevesleniyorlar” dedi.